Zapraszamy na szkolenia w ramach Krajowego Funduszu Szkoleniowego

16-07-2020

Szanowni Państwo,

Spieszymy poinformować Państwa, że Powiatowy Urząd Pracy w Gdańsku ogłosił II nabór wniosków oraz udostępnił informacje na temat zasad związanych z możliwością pozyskania środków na realizację szkoleń z Krajowego Funduszu Szkoleniowego (KFS) na rok 2020. W związku z tym, ponownie oraz serdecznie zapraszamy Państwa do współpracy. Oferujemy Państwu wsparcie w pozyskaniu tych środków oraz realizację szkoleń na najwyższym poziomie. Termin naboru wniosków na dofinansowanie w ramach KFS to 20 lipca do 24 lipca 2020 r.

Poniżej przedstawiamy kilka istotnych informacji nt. składania wniosków przez pracodawców:

1. 1. W ramach naboru można złożyć maksymalnie 3 wnioski.
  2. 2. Na każdy rodzaj i formę kształcenia należy złożyć oddzielny wniosek.
  3. 3. Wskazane działania muszą rozpocząć się nie później niż 21.12.2020 r. i nie wcześniej niż 30 dni od jego złożenia.
  4. 4. GUP finansuje kształcenie do kwoty 6.000,00 zł na osobę (obowiązuje od 13.07.2020 r.).
  5. 5. Aktualne wnioski należy złożyć wraz z wymaganymi załącznikami.

Przypominamy, że o dofinansowanie kosztów kształcenia ustawicznego mogą wystąpić wszyscy pracodawcy. Udzielana pomoc dla pracodawców prowadzących działalność gospodarczą będzie przyznawana na zasadach pomocy de minimis.

Aktualne druki, które obowiązują w 2020 roku w PUP w Gdańsku, w tym wniosek o sfinansowanie kosztów kształcenia ustawicznego pracowników i pracodawcy, regulamin przyznawania środków z KFS oraz szczegółowe informacje wraz z ogłoszeniem o naborze wniosków są dostępne na stronie: https://www.gup.gdansk.pl/formy_aktywizacji/aktualnosci_komunikaty_ogloszenia/idn:1108.html . Jeżeli będą Państwo zainteresowani współpracą z nami prześlemy niezbędne dokumenty.

Środki KFS można przeznaczyć na:

•             określenie potrzeb pracodawcy w zakresie kształcenia ustawicznego w związku z ubieganiem się o sfinansowanie tego kształcenia ze środków KFS,

•             kursy i studia podyplomowe realizowane z inicjatywy pracodawcy lub za jego zgodą,

•             egzaminy umożliwiające uzyskanie dyplomów potwierdzających nabycie umiejętności, kwalifikacji lub uprawnień zawodowych,

•             badania lekarskie i psychologiczne wymagane do podjęcia kształcenia lub pracy zawodowej po ukończonym kształceniu,

•             ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków w związku z podjętym kształceniem.

Minister właściwy ds. pracy określił następujące priorytety wydatkowania KFS w 2020 r:

1.            wsparcie kształcenia ustawicznego dla osób powracających na rynek pracy po przerwie związanej ze sprawowaniem opieki nad dzieckiem;

2.            wsparcie kształcenia ustawicznego osób po 45 roku życia;

3.            wsparcie zawodowego kształcenia ustawicznego w zidentyfikowanych w danym powiecie lub województwie zawodach deficytowych;

4.            wsparcie kształcenia ustawicznego w związku z rozwojem w firmach technologii i zastosowaniem wprowadzanych przez firmy narzędzi pracy;

5.            wsparcie kształcenia ustawicznego w obszarach/branżach kluczowych dla rozwoju powiatu/województwa wskazanych w dokumentach strategicznych/planach rozwoju;

6.            wsparcie realizacji szkoleń dla instruktorów praktycznej nauki zawodu bądź osób mających zamiar podjęcia się tego zajęcia, opiekunów praktyk zawodowych i opiekunów stażu uczniowskiego oraz szkoleń branżowych dla nauczycieli kształcenia zawodowego;

7.            wsparcie kształcenia ustawicznego pracowników zatrudnionych w podmiotach posiadających status przedsiębiorstwa społecznego, wskazanych na liście przedsiębiorstw społecznych prowadzonej przez MRPiPS, członków lub pracowników spółdzielni socjalnych lub pracowników Zakładów Aktywności Zawodowej.

Już dziś doradzamy rozpoznanie Państwa potrzeb szkoleniowych i skorzystanie z naszej pomocy w przygotowaniu wniosku jak najszybciej, aby złożyć  go w terminie. Zapraszamy do zapoznania się z naszą aktualną ofertą szkoleń.

Prosimy przesyłać zgłoszenia do biura Fundacji ECD do poniedziałku – 20.07 br. Chętnych do współpracy z ECD w zakresie pozyskania środków z KFS i realizacji szkoleń, prosimy o kontakt z Panią Magdaleną Muzalewską – magdalena.muzalewska@fundacjaecd.pl, tel. 500-399-437.

Dzięki naszemu wsparciu będziecie mogli Państwo pozyskać do 100% dofinansowania kosztów szkoleń w następujących krokach:

•             rozpoznamy potrzeby szkoleniowe Państwa pracowników

•             pomożemy przygotować wniosek o dofinansowanie

•             złożycie Państwo wniosek w Powiatowym Urzędzie Pracy

•             po uzyskaniu dofinansowania zrealizujemy wspólnie szkolenia

•             pomożemy Państwu rozliczyć dofinansowanie w PUP

Serdecznie zapraszamy Państwa do współpracy!