Erasmus+ „aCIRET” – działania w projekcie

30-11-2018

W listopadzie zespół projektu aCIRET “Apprenticeship Cluster for Industry-Ready Engineers of Tomorrow” (aCIRET, Klaster Praktyk Zawodowych dla Inżynierów Przyszłości) skupił się na wypromowaniu projektu. 22.11.2018 r. uczestniczyliśmy w VI Dniu Strefy na Wydziale Mechanicznym PG, organizowanym przez Pomorską Specjalną Strefę Ekonomiczną oraz Biuro Karier PG. Wśród wielu polskich uczniów, studentów i absolwentów oraz osób z zagranicy studiujących na polskich uczelniach zainteresowaniem cieszyły się nasze międzynarodowe projekty w tym aCIRET. Przy stoisku ECD przedstawiliśmy projekt nauki opartej na praktyce na poziomie edukacji akademickiej skierowany bezpośrednio do inżynierów. Studenci Politechniki Gdańskiej po kursach inżynierskich będą mogli nawiązywać kontakty z przedstawicielami firmy, tak aby wyłonić listę firm, których profil najlepiej odpowiada ich zainteresowaniom i preferencjom zawodowym.

aciret_01

Tydzień później wzięliśmy udział w konferencji Interizon Day 2018 organizowanej przez Pomorski Klaster ICT Interizon w Gdańskim Parku Naukowo – Technologicznym. Już po raz ósmy przedstawiciele branży ICT pracodawcy, przedstawiciele instytucji publicznych i edukacji na Pomorzu spotkali się, by podsumować osiągnięcia mijającego roku oraz poznać możliwości rozwoju na nadchodzące miesiące.

Oprócz przyjemności wystąpienia w ramach panelu „INTERIZON success stories” promowaliśmy projekt przy stoisku ECD. Potencjali pracodawcy, przedstawiciele instytucji publicznych i edukacji mogli zapoznać się z projektem nauki opartej na pracy – ze szczególnym uwzględnieniem praktyk zawodowych. Jako brakującego ogniwa pozwalającego na skrócenie dystansu pomiędzy światem edukacji i biznesu; na podniesieniu znaczenia związku edukacji i szkolenia z potrzebami rynku pracy i na zwiększeniu doskonałości. Wydarzenie miało na celu zapewnienie, z jednej strony, lokalnych i regionalnych firm działających w sektorze inżynierii mechanicznej i mechatroniki oraz planowanie oferowania miejsc praktyk i kariery, możliwości rozwoju dla potencjalnych uczniów.

aciret_02

aCITR logoLogo Polska Cyfrowa 1