FUNDACJA ROZPOCZYNA REALIZACJĘ MIĘDZYNARODOWEGO PROJEKTU: How to raise an inventor? Technology and engineering learning material for schools.

15-12-2017

Miło nam poinformować Państwa, że Fundacja ECD uzyskała dofinansowanie ww. projektu „How to raise an inventor. Technology and engineering learning material for schools” No.2017-1-LT01-KA201-035284-946349849. Projekt będzie realizowany ze środków programu ERASMUS+ w ramach Akcji: Strategiczne Partnerstwo, Działanie: Współpraca dla innowacji i wymiana dobrych praktyk, w partnerstwie ze szkołami i organizacjami z obszaru edukacji z Litwy, Holandii i Łotwy, łącznie 6-ciu partnerów.

Głównym celem projektu jest rozwój innowacji poprzez przygotowanie i przetestowanie efektywnej i atrakcyjnej metody nauczania przedmiotów STEM (science, technology,  engineering, mathematics), lepsze przygotowanie nauczycieli do prowadzenia tych zajęć i motywowania uczniów do nauki takich przedmiotów. Projekt skierowany jest do 150-ciu uczniów szkół podstawowych i średnich w wieku 9-13 lat oraz 10-ciu nauczycieli z krajów partnerskich. Fundacja, jako partner projektu, odpowiedzialna jest m.in. za opracowanie merytoryczne materiałów dydaktycznych na potrzeby realizowanych lekcji z robotyki i programowania. To właśnie w Gdańsku odbędzie się pierwsze spotkanie partnerów inicjujące projekt.

Czas realizacji projektu 24 miesiące.

EU flag-Erasmus+_vect_POS