Projekt „Zdobądź ICT – usprawnij działania poprzez ICT” może sprawić, by Twoja praca stała się bardziej interesująca, zabawna i profesjonalna!

13-10-2015

12 – tu partnerów z 9-ciu krajów (UE i Turcji) właśnie przygotowało propozycję projektu w programie Erasmus+ Młodzież  pod tytułem „Zdobądź ICT – usprawnij działania poprzez ICT”. Podczas oczekiwania na rezultaty, pozwólcie, że opowiemy o czym jest nasz projekt.

Ludzie, którzy adresują swoje działania do młodzieży na co dzień, często doświadczają trudności, aby sprostać celom UE w odniesieniu do „ułatwienia rozwoju umiejętności cyfrowych wśród młodzieży”. Stawiają sobie pytania, jaki jest sposób na zapewnienie umiejętności cyfrowych? Okazuje się, że powszechne obawy pracowników pracujących z młodzieżą to: Jak dotrzeć do młodzieży poprzez ICT i w jaki najlepszy sposób pozostać z nimi w kontakcie? Jak stymulować rozwój kompetencji cyfrowych wśród młodzieży, jeśli sami młodzi pracownicy nie są wystarczająco zaznajomieni z technologiami cyfrowymi? I wreszcie – jakie istnieją pola wspólnych interesów pomiędzy nieformalną edukacją młodych ludzi a zawodowym rozwojem – profesjonalnym kształceniem? W jaki sposób praca z młodzieżą może być powiązana z sektorem ICT?

Fundacja Edukacyjne Centrum Doskonalenia (ECD) wraz z ośmioma partnerami europejskimi stworzyła projekt „GET ICT” (Get Empowered Through ICT). Projekt jest okazją dla europejskich pracowników młodzieżowych, aby podnieść ich umiejętności w zakresie ICT w pozaformalnych i międzykulturowych ramach. Istotą projektu jest przygotowanie, realizacja i ocena 6-dniowego warsztatu, które odbędzie się w Polsce w kwietniu 2016 r. dla grupy 35 pracowników młodzieżowych, w wieku 18+. W projekcie udział wezmą przedstawiciele organizacji z 8 krajów UE i Turcji. Oprócz bezpośrednich uczestników – pracowników młodzieżowych i moderatorów, idea, dzięki rozpowszechnianiu, dotrze do innych setek osób pracujących z młodzieżą i dla młodzieży. Poprzez bezpośredni kontakt z praktykami ICT, uczestnicy będą mogli stać się bardziej świadomymi moderatorami w zatrudnieniu młodzieży, będąc bardziej świadomymi „świata ICT” i tego co oferuje dla osób w wieku 13-30. Co więcej, organizacje uczestniczące w projekcie podniosą jakość pracy poprzez zachęcanie do korzystania z technologii informacyjno-komunikacyjnych w codziennych czynnościach. Narzędzie takie, jak grywalizacja, Google Docs, social media, blogi mogą uczynić ich pracę łatwiejszą, zabawniejszą i bardziej interaktywną!