Fundacja ECD partnerem EDIH

29-06-2022

Mamy przyjemność poinformować Państwa, że Fundacja Edukacyjne Centrum Doskonalenia jest w gronie firm i instytucji tworzących Pomorski Hub Innowacji Cyfrowych, który został wybrany przez Komisję Europejską na European Digital Innovation Hub. Fundacja, jako Associated Partner, będzie współpracować i wspierać, w realizacji, działania Pomorskiego Hubu Innowacji Cyfrowych.

Głównym zadaniem programu będzie wspieranie cyfrowej transformacji przedsiębiorców oraz podmiotów administracji publicznej. Jest to bardzo ważny dla regionu projekt, który zapewni kompleksowe wsparcie w obszarach nowych technologii dla podmiotów z województwa pomorskiego, kujawsko-pomorskiego i warmińsko-mazurskiego. Konsorcjum PDIH obejmuje 32 podmioty z trzech województw.

Specjalizacją pomorskiego EDIH są rozwiązania z zakresu Przemysłu 4.0, Robotyzacji, AI, VR/AR i Cyberbezpieczeństwa, ze szczególnym uwzględnieniem potrzeb branży morskiej. Zgodnie z założeniem modelu one-stop-shop wszystkie usługi będą dostępne w jednym miejscu – od audytów poziomu digitializacji oraz szkoleń, poprzez wdrożenia testowe, po wsparcie z zakresu poszukiwania finansowania i tworzenia odpowiednich rozwiązań prawnych. Łącznie planowanych jest wykonanie ponad 1600 usług w ciągu 3 lat, które z punktu widzenia firm sektora MŚP oraz sektora administracji publicznej będą dostępne w większości nieodpłatnie.

Koordynatorem projektu jest Pomorska Specjalna Strefa Ekonomiczna| Polska Strefa Inwestycji / Gdański Park Naukowo-Technologiczny Partnerami projektu są pomorskie firmy oraz instytucje.